Zelene tehnologije – rešenja za prilagođavanje klimatskim promenama

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Titomir Obradovć Violeta Erić

Apstrakt

Uticaji klimatskih promena su ovde. I oni su ovde na snazi. Samo u 2022. godini oboreno je nekoliko tragičnih rekorda, a trend sve češćih, ekstremnih vremenskih pojava postaje sve očigledniji sa svakom godinom koja prolazi. Adaptacija je neophodna.


Inovacije i zelene tehnologija nude rešenja. Međutim, ne radi se o oslanjanju na brze popravke i skaliranje nekoliko velikih prodornih rešenja. Umesto toga, radi se o razvoju i primeni hiljada rešenja na svim nivoima sofisticiranosti. Ali takođe bi bilo pogrešno verovati da inovacije i tehnologija mogu sve da reše. Ne mogu. Tehnologija nije zamena za širok spektar fundamentalnih i neophodnih promena u načinu na koji proizvodimo i konzumiramo. Tehnologija nam može pomoći da se uhvatimo u koštac sa nekim od najgorih uticaja klimatskih promena. A inovacije su ključ za otključavanje moći tehnologije da unapredi akciju prilagođavanja. Inovacija je ključna za razvijene zemlje i zemlje u razvoju. Od suštinskog je značaja za sektore koji zahtevaju kreativnost, genijalnost i „razmišljanje van okvira“ da se pozabave sve složenijim pitanjima izazvanim i pogoršanim klimatskim promenama. U najnovijem izveštaju IPCC-a (Međudržavni panel za klimatske promene) navodi se da rastuće temperature predstavljaju ozbiljnu i rastuću pretnju ljudskom životu, biodiverzitetu i infrastrukturi. Svaka godina koja prođe pokazuje nam da nijedna zemlja neće izbeći uticaje klimatskih promena.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Kako citirati
OBRADOVĆ, Titomir; ERIĆ, Violeta. Zelene tehnologije – rešenja za prilagođavanje klimatskim promenama. Zbornik Međunarodnog kongresa o procesnoj industriji – Procesing, [S.l.], v. 36, n. 1, p. 101-105, aug. 2023. Dostupno na: <https://izdanja.smeits.rs/index.php/ptk/article/view/6881>. Datum pristupa: 31 may 2024 doi: https://doi.org/10.24094/ptk.023.101.
Sekcija
Inženjerstvo životne sredine i održivi razvoj

Reference

[1] World Intellectual Property Organization 34, chemin des Colombettes, P.O. Box 18 CH-1211 Geneva 20, Switzerland, Green Technology Book, Publisher, Town, Country, 2022.