Proračun potrošnje prirodnog gasa kao goriva za proces pečenja opekarskih proizvoda u industrijskoj tunelskoj peći

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Duško Salemović Matilda Lazić Aleksandar Dedić Dragan Halas

Apstrakt

U radu je izvršen proračun potrošnje prirodnog gasa kao goriva za proces pečenja opekarskih proizvoda u gorioniku industrijske tunelske peći koja komercijalno radi u preduzeću iz domaće opekarske industrije. Prirodni gas predeterminisanog sastava, koristi se kao gorivo za rad gorionika tunelske peći odnosno, za proizvodnju toplote za zagrevanje i pečenje opekarskih proizvoda. Sagorevanje prirodnog gasa izvodi se u gorioniku tunelske peći. Parametri procesa sagorevanja značajno utiču na radne uslove tunelske peći i predeterminišu kvalitet proizvoda pečenja. Izračunat je sastav produkata sagorevanja prirodnog gasa sa vazduhom; kao i minimalno potrebna zapremina vazduha za potpuno sagorevanje goriva u smislu osnovnih radnih parametara tunelske peći. Stvarna temperature vazduha na ulazu u gorionik za sagorevanje prirodnog gasa (u tunelskoj peći) izračunata je na osnovu toplotnog bilansa procesa sagorevanja u gorioniku. Kao neophodne ulazne promenljive za proračun izveden u ovom radu, korišćeni su projektni podaci za posmatranu tunelsku peć i odgovarajuće fizičke veličine na posmatranim radnim uslovima te tunelske peći. Iz jednačine opšteg toplotnog bilansa zagrevanja i pečenja opekarskih proizvoda, postavljene za tunelsku peć, izračunat je zapreminski protok prirodnog gasa kroz gorionik. Za izračunavanja su korišćene odgovarajuće fizičke veličine koje karakterišu proces sagorevanja. Dobijena vrednost utroška prirodnog gasa po jedinici mase ispečene opeke može se koristiti kao osnova za određivanje kvaliteta samog tehnološkog postupka, tehno-ekonomsku analizu procesa pečenja opekarskih proizvoda u postojećoj tunelskoj peći, kao i za optimizaciju rada tunelske peći koja je u procesu eksploatacije.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Kako citirati
SALEMOVIĆ, Duško et al. Proračun potrošnje prirodnog gasa kao goriva za proces pečenja opekarskih proizvoda u industrijskoj tunelskoj peći. Zbornik Međunarodnog kongresa o procesnoj industriji – Procesing, [S.l.], v. 36, n. 1, p. 237-243, aug. 2023. Dostupno na: <https://izdanja.smeits.rs/index.php/ptk/article/view/6917>. Datum pristupa: 24 mar. 2025 doi: https://doi.org/10.24094/ptk.023.237.
Sekcija
Procesne tehnologije

Reference

[1] Ranogajec, J., Živanović, B., Kasaš, K., Vasić, R., Opekarski proizvodi sirovine, tehnologija, svojstva, IMS, Beograd, Jugoslavija, 1998.
[2] Koldžić, E., Duraković, J., Jovanović, M., Mujkanović, A., Opeka od sirovine do gotovog proizvoda, Univerzitet u Zenici, Fakultet za metalurgiju i metale, Zenica, Bosna i Hercego-vina, 2010.
[3] Živanović. B., Proces pečenja opekarskih proizvoda u AD “FIT”, Bečej, Diplomski rad, Viša tehnička škola, Zrenjanin, Republika Srbija, 2007.
[4] Salemović, D., Jašin, D., Priručnik za procesnu tehniku, Visoka tehnička škola strukovnih studija u Zrenjaninu, Zrenjanin, Republika Srbija, 2008.
[5] Škrbić, B., Tehnologija proizvodnje i primene gasa, Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet Novi Sad, Novi Sad, Republika Srbija, 2000.