Mini postrojenje za uparavanje u vakuumu
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Apstrakt
Rešavanje problema dehidratacije tečnih i pastoznih materijala često je rešavano ili korišćenjem sušara sa rasprašivanjem materijala, ili sušara sa valjkom. Osim toga, kvalitet dobijenog proizvoda nije bio na zadovoljavajućem nivou, zbog tretmana pri povišenim temperaturama, što izaziva denaturaciju temperaturno osetljivih komponenata, a takođe i zbog nedovoljno izraženih instant osobina (rastvorljivosti u vodi). Ovako tretirani proizvodi gube svoje organoleptičke osobine (boju, ukus, miris itd.), vredne prirodne sastojke (vitamine, proteine, hranljive materije), i nisu pogodni za dalju preradu i finalizaciju u obliku gotovog proizvoda. Nastala je potreba za tretmanom ovih materijala na nižim temperaturama, što je moguće ostvariti u uslovima vakuuma. U radu je prikazan jedan ovakav uređaj, manjeg kapaciteta, koji bi bio pogodan za korišćenje u seoskim domaćinstvima i manjim radionicama za preradu poljoprivrednih proizvoda.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Reference
Časopis
[2] Pezo L.L., Debeljkovic D. Lj., Voronjec D.: "Drying process analytical model", AMSE
Journal, 2000 – Vol 55, No 3,4, Tassin-la-demi-lune, France,
Knjiga
[3] G. Niketić-Aleksić, M. Vereš, B. Zlatković, V. Rašković., “Priručnik za industrijsku preradu voća i povrća”, Poljoprivredni fakultet, Beograd, 1991.,
Projektantski katalozi
[4] *** Projektantski katalozi, Ejektoinženjering, Beograd, 2004