Analiza opasnosti kontaminacije prehrambenih proizvoda iz sistema za klimatizaciju i ventilaciju i mogućnost prevencije bipolarnom jonizacijom vazduha
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Apstrakt
Savremeni zahtev i potreba u prehrambenoj proizvodnji jeste uvoÄ‘enje sistema HACCP, kojim se garantuje bezbednost proizvoda. Analiza razliÄitih izvora kontaminacije proizvoda jedan je od koraka u okviru HACCP-a. U ovom radu izloženi su razni bioloÅ¡ki, hemijski i fiziÄki izvori zagaÄ‘enja vazduha u sistemima za klimatizaciju i ventilaciju, koji mogu biti uzroÄnici kontaminacije prehrambenih proizvoda. Poslednjih godina Äine se znatni napori da se doÄ‘e do alternativa u razvoju klasiÄnih sistema klimatizacije i ventilacije. Bipolarna jonizacija vazduha je alternativa koja mnogo obećava, posebno kada se radi o primeni u prehrambenoj industriji. Njeni pozitivni efekti u prevenciji navedenih opasnosti nesporni su. Ona ukljuÄuje znaÄajno smanjenje broja mikroorganizama, neutralizaciju mirisa, smanjuje koncentraciju lakoisparljivih organskih materija i finih Äestica. Stepen efikasnosti zavisi od velikog broja Äinilaca i treba da bude predmet daljih istraživanja. Nusproizvod bipolarne jonizacije vazduha je ozon, koji pojaÄava efekte jonizacije. Ipak, neophodno je da sistemi za bipolarnu jonizaciju vazduha imaju mogućnost praćenja, kontrole i regulacije nivoa ozona.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Reference
[2] Krueger, A., Reed, E., Biological Impact of Small Air Ions, Science, Vol. September 1976.
[3] Kolarž, P., Merenje koncentracije nanometarskih jona u prizemnom sloju atmosfere, Magistarski rad, FiziÄki fakultet, Beograd, 2005.
[5] Rosocha, L., Atmospheric-Pressure, Non-Thermal Plasma Processing, P-24 Summer School Short Course, June 24 & 30, 2004.
[6] Despić, A., Osnove elektrohemije, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 2003.
[7] Thomson, J., Thomson, P., Conduction of Electricity Through Gases, Cambridge University Press, Cambridge, 1928.
[8] Nicoué, E. É, Émond, J.P, Vuillemard, J.C, Nascimento Nunes, M.C, Destruction de Rhizopus stolonifer et de Botrytis cinerea par des traitements ozone/ions, 2004
[9] *** SanPiN (Sanitary and Epidemiologial Norms)2.2.4.1294-03 (New SanPiN from June, 16, 2003), Ministry of Health of Russian Federation, 2003.
[10] Daniels, Stacy L., On The Ionization Of Air For Removal Of Noxious Effluvia, Second International Symposium on Nonthermal Medical/Biological Treatments Using Electromagnetic Fields and Ionized Gases, Portsmouth, VA, May 20-23, 2001
[11] Oglesby, S., Nicholas, G., PriruÄnik o tehnologiji elektrostatiÄke precipitacije, Southern Research Institute, Brimingham, Alabama, 1970.
[12] Fan, L., Song, J., Hildebrand, P.D., Forney, C.F., Interaction of ozone and negative air ions to control micro-organisms, Agriculture and Agri-Food Canada, Atlantic Food and Horticulture Research Centre, Kentville, Nova Scotia, Canada, 2002.