Upravljanje vodom u kompleksima hladnih valjaonica Napredne i nove tehnologije

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Jovana Gradinac

Apstrakt

Upravljanje vodom i njen tretman igraju ključnu ulogu u čeličnoj industriji. Nakon toplog valjanja, obično se aplicira i valjanje na hladno. Postrojenja za tretman vode u prostrojenjima za toplo znatno se razlikuju od onih postrojenja za hladno valjanje.


Postrojenja za hladno valjanje koriste vodu za različite svrhe tokom proizvodnog procesa, uključujući hlađenje, podmazivanje i čišćenje. Upravljanje tretmanom voda u postrojenjima za hladno valjanje je ključno za održavanje operativne efikasnosti, ekološke održivosti i kvaliteta proizvoda.


Hladno valjani proizvodi imaju visokokvalitetnu površinsku završnu obradu i precizna metalurška svojstva za upotrebu u visoko specifičnim proizvodima poput mobilnih telefona, bele tehnike itd. Postoje tri glavna tipa otpadnih voda u hladno valjanim mlinovima: otpadna kiselina, alkalni otpad i otpande masti. One potiču iz različitih linija hladnog valjanj, uključujući: postrojenje za regeneraciju kiseline (ARP), postrojenje za kiseljenje i hladno valjanje (PLCM), linija za vruće pocinkovanje (CGL), kontinuirana linija za poboljšanje (CAL) i tandemski hladno valjanje (TCM). U procesu hladnog valjanja tri glavna tipa otpadnih voda generišu se kao što su otpadna kiselina, alkalni otpad i otpadne masti.


Trenutno primenjene tradicionalne metode ne pružaju mogućnost ponovne upotrebe vode i njenog željenog tretiranja. Ultrafiltracija membranske separacije, magnetska filtracija, hemijska koagulacija i biološki tretman neki su od uobičajenih tretmanskih metoda koje se široko koriste.


Stoga postoji potreba za pouzdanijom, značajnijom i visoko efikasnom tehnologijom koja je održiva, ekološki prihvatljiva i ekonomična. Jedna od njih, koja privlači veliku pažnju, svakako jeste proces elektrokoagulacije (EC) koja doprinesi značajnom smanjenju opterećenja zagađivačima iz različitih industrijskih otpadnih voda.


Potrebno sprovesti istraživanje radi boljeg razumevanja problema prisutnih u tradicionalnim postrojenjima za tretman vode u kompleksima hladnog valjanja mlinova i objasniti naprednu tehnologiju procesa elektrokoagulacije, koja bi moglo dovesti do unapređenja tradicionalnih rešenja postrojenja za tretman vode.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Kako citirati
GRADINAC, Jovana. Upravljanje vodom u kompleksima hladnih valjaonica. Zbornik Međunarodnog kongresa o procesnoj industriji – Procesing, [S.l.], v. 37, n. 1, p. 119-120, june 2024. Dostupno na: <https://izdanja.smeits.rs/index.php/ptk/article/view/8052>. Datum pristupa: 17 july 2024
Sekcija
Procesi i postrojenja u pripremi i prečišćavanju vode u procesnoj industriji